07-12-2006
Reizen 2007
27-02-2006
BOEK OVER WALES VOOR TIEN EURO!
Reis Schotland eiland Arran Print deze pagina

UNIEKE NATUUR- EN HISTORIEREIS SCHOTSE EILAND ARRAN 2007

van 28 april tot en met 5 mei

onder leiding van Leen J. van Valen

-------------------------------------------------------------------------------------------

INHOUD VAN DE REIS

De eiland Arran ligt ongeveer 25 km voor de zuidwestkust van Schotland, ter hoogte van de stad Ayr. Zij is het grootste en mooiste van de eilandengroep in de brede monding van de rivier de KasteelClyde en wordt wel ‘Schotland in miniatuur’ genoemd. Het eiland is geliefd bij wandelaars en bergbeklimmers. Vooral de 800 meter hoge top van de Goatfell is een uitdaging voor de laatste categorie. Het kustpad is in trek bij wandelaars die van langere of kortere trajecten houden. Hier en daar vinden we zandstranden , soms doorsneden door klifrotsen die op verrassende momenten uitmonden in grotten. De heidevelden in het zuiden gaan noordwaarts over in de Arrranbergketen. Verschillende grotere of kleine dorpen brengen leven aan de stille kusten. De hoofdplaats Brodick heeft een aantrekkelijke haven en herbergt het Brodick kasteel omgeven door een prachtige tuin. Het klimaat van Arran is mild wat onder meer uiting komt in de palmbomen die hier en daar het eiland sieren. De warme Golfstroom geeft Arran een ongewone gevarieerde flora. Enkele duizenden rode herten lopen in het wild en roofvogels zijn hier geen uitzondering. Kortom een rijke flora en fauna geven het zeer afwisselende landschap schoonheid en leven.

Wij bieden een afwisselende reis met verblijf in Whiting Bay aan de zuidoostkust. Hiervandaan maken we tochten over het eiland en verkennen wij het schiereiland Kintyre.

Er staan verschillende korte en lange wandeltochten op het programma. Bedenk dus dat het een pittige vakantie is die wel wat uithoudingsvermogen vraagt!

We verblijven in het pension Viewbank House dat we voor ons verblijf hebben afgehuurd. Hier is ruimte voor een groep van ca 15 personen (zie http://www.viewbank-arran.co.uk/ ).

REISPROGRAMMA

Zaterdag 28 april

We vertrekken vanaf luchthaven Amsterdam naar vliegveld Prestwick bij Ayr (eventueel Glasgow Airport). Met een minibus rijden we hiervandaan naar Ardrossan waar wij ons inschepen naar Arran.

 


Zondag 29 april

’s Morgens verzorgt uw reisleider een dienst in het hotel. ’s Avonds bezoeken we een dienst in een kerk in Brodick.

Maandag 30 april

Na het ontbijt rijden we naar Brodick. We wandelen door het stadje, bezoeken het Arran Heritage Museum, dat een beeld geeft van het leven van alledag op het eiland gedurende de eeuwen. We lopen naar het Brodick Castle, bezoeken het kasteel zelf en verpozen enige tijd in het omliggende park. Vervolgens maken we een wandeling naar het dorpje Corrie, dat getekend wordt door de hagelwitte cottages. Het ligt aan de voet van de hoogste berg van het eiland, de Goatfell en wordt aan de noordkant begrensd door het dal en het riviertje de Glen Sannox.

Met veel indrukken gaan we naar ons hotel terug.

 

 

 

 

 

Dinsdag 1 mei

Vandaag staat een rondrit over het eiland op het programma. We eerst richting Lochranza dat aan het einde van een diepe inham ligt. Het Lochranza kasteel is beroemd geworden door Sir Walter LochranzaScott in Lord of the Isles. Vanaf South Newton maken we een wandeling rondom de Cock of Arran, de meest noordelijke kuststreek. Daarna rijden we via Catacol langs de westkust zuidwaarts. We doen Whitfarland aan met de spectaculaire palmen van Imachar, passeren Dougarie met enkele interessante grotten en het verlaten dal Glen Iorsa. Bij Machrie Moor zijn overblijfselen uit de Steen- en Bronstijd te zien. Een aangegeven kustpad voert na 45 minuten wandelen naar de King’s Cave, dat eenmaal gebruikt werd als schuilplaats voor koning Robert the Bruce. Via Blackwaterfoot kiezen we een B weg dwars over het eiland om via Brodick in ons hotel terug te keren waar een heerlijk avondmaal op stond staat te wachten.

 

Woensdag 2 mei

Deze dag is een echte wandeldag en dus een natuurdag! We lopen door het Glenashdale bos naar de watervallen Glenashdale Falls, die vanaf een hoogte van 60 meter in twee stromen neerstorten.  Aan het einde van de glen is de hoogste waterval van Arran. Vervolgens keren we terug naar de kust en vervolgen onze wandeltocht naar Kingcross Point, dat uitzicht biedt op het Holy Island, thans een commune van boeddhistische monniken. Daarna lopen we terug naar de Whiting Bay.

 

Donderdag 3 mei

Vandaag staat weer een pittige wandeling voor de boeg. We gaan eerst langs de zuidkust naar Lagg Inn, verblijven onderweg even bij het Kildonan Castle, en volgen vanaf Lagg Inn de route door de bergen via de Glen Scorrodale.

 

Vrijdag 4 mei

Deze dag slaan we onze vleugels uit tot buiten het eiland. We rijden naar Lochranza, steken per Berglandschapveerboot over de Kilbrannan Sound naar Claonaig. Vanhier doorkruisen we het grillige vingervormige schiereiland Kintyre dat getekend wordt door een soms woeste verlatenheid. We rijden eerst richting Campletown, waar we in het zicht van de gelijknamige baai koffie drinken. Daar volgen we de kustlijn naar Tarbert, een kleine havenplaats op de grens van Knapdale en Kintyre. Hier kiezen we een mooie wandelroute door het verlaten dal Glen Tarbert waar we genieten van het prachtige berglandschap. Vol van indrukken varen we terug naar
Arran en zoeken daar ons hotel op.
Zaterdag 5 mei

We nemen afscheid van het hotel en de prachtige omgeving. We varen naar het Schotse ‘mainland’ en rijden naar het vliegveld en checken in voor de vlucht terug naar Amsterdam.  

INLICHTINGEN EN RESERVERINGEN

Verdere informatie kunt u inwinnen bij de reisleider L.J. van Valen, Van Baerlestraat 86, 3314 BK Dordrecht. Telefoon 078 6144368; fax 078 6143871; e-mail mailto:ljvanvalen@hetnet.nl

U kunt het inschrijfformulier naar de reisleider opsturen. De formulieren worden op volgorde van binnenkomst of na telefonische opgave behandeld. Vermeld daarbij uw naam zoals deze in uw paspoort voorkomt. Op basis hiervan boeken wij de vluchten. Consequenties van verkeerde aanduiding op het formulier, zijn voor rekening van de deelnemer.

Wanneer u een rekening ontvangt, is dit een bewijs dat de reis doorgaat. De daarop aangegeven reissom blijft vaststaan. Reisbescheiden ontvangt u ongeveer een week voor de reis begint.

AANVANG REIS

De deelnemers zorgen zelf voor vervoer naar het vliegveld. U dient ruim voor vertrektijd in te checken.

REISVOORWAARDEN

Op deze reis zijn Algemene vervoer- en reisvoorwaarden van KNV Nederland van toepassing. Een exemplaar hiervan wordt u desgewenst toegezonden. In verband met afwijkende annuleringsvoorwaarden bij de vliegreis en de veerdiensten, geldt in afwijking van artikel 5.2 30% annuleringskosten tussen de dag van boeking en 28 dagen vóór vertrek; van 28 dagen tot 5 dagen vóór vertrek geldt een percentage van 90% en vanaf 5 dagen tot op de dag van vertrek geldt 100% annuleringskosten.

TARIEVEN

De reissom bedraagt 915,00 EURO op basis van half pension (zondag lunchpakket) in een driesterrenpension. In dit bedrag is een stelpost van € 225,00 begrepen voor de vliegreis, waarvan de exacte vluchten en tarieven nog niet bekend zijn. Als de eigenlijke vliegprijs belangrijk afwijkt van deze stelpost, zullen we u hierover tijdig informeren. Wanneer de vliegkosten lager zijn dan de stelpost, wordt het verschil gerestitueerd.

WIJZIGINGEN REISPROGRAMMA

Gedwongen door veranderde weers- of reisomstandigheden is de reisleider gerechtigd het programma dienovereenkomstig aan te passen.

INBEGREPEN IN DE REISSOM

-Kosten van vliegreis vanaf Schiphol naar Prestwick/Glasgow

-Kosten van huur en brandstof van minibus (8 dagen, zonder chauffeur)

-Kosten van overtocht van Ardrossan naar Brodick (Arran) v.v.

-Kosten van overtocht van Lochranza naar Claonaig (Kintyre)

-Zeven overnachtingen in pension Viewbank House op basis van halfpension (zondag lunchpakket).

.

NIET INBEGREPEN IN DE REISSOM

-Annuleringsverzekering, 4,5 % van de reissom.

-Reisverzekering, 1,35 EURO per dag (8 dagen)

-Poliskosten 5,50 EURO per polis (min. premie per polis is 18,00 EURO)

-Kosten van lunches, koffie e.d. onderweg.

-Entreegelden

RESERVERING HOTEL

Wij zullen uw reservering zo snel mogelijk doorgeven, met het voorbehoud dat bij beschikbaarheid van kamers incidenteel problemen kunnen ontstaan.Dit geldt ook voor de vliegreizen. Wanneer u niets verneemt, is uw reservering geaccepteerd.

Dordrecht, december 2006
Leen J. van Valen
 
INSCHRIJFFORMULIER
Dhr. Mevr. Mej.
Achternaam *
Voorletter(s) *
Naam op paspoort *
Adres *
Postcode *
Woonplaats *
Telefoon *
Geboortedatum *
Email *
Reisgenoot:
Achternaam
Voorletter(s)
Naam op paspoort
Adres
Postcode
Woonplaats
Telefoon
Geboortedatum
Email
Kamerindeling
1 persoonskamer
2 persoonskamer
3 persoonskamer
Samen met
Reisverzekering
Ja Neen
Annuleringsverzekering
Ja Neen
Opmerkingen
 
Copyright L.J. van Valen | Sitemap | Realisatie iMension