07-12-2006
Reizen 2007
27-02-2006
BOEK OVER WALES VOOR TIEN EURO!
Reis Engeland Yorkshire Print deze pagina

NATUUR- EN KERKHISTORIEREIS NAAR YORKSHIRE IN ENGELAND

Van 18 juli tot en met 27 juli 2007 (10 dagen)

met aandacht voor enkele personen uit de Engelse kerkgeschiedenis

onder leiding van L.J. van Valen

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INHOUD VAN DE REIS

Gelegen rondom de eeuwenoude bisschopsstad York strekt zich een uitgestrekt landschap van valleien en heidevelden uit. Ten noordenwesten vinden wij het natuurgebied Yorkshire Dales en aan de oostkant de North York Moors, het grootste heidegebied van Engeland en Wales. De kustlijn is een combinatie van zandstranden en kliffen afgewisseld door liefelijke haventjes.

Deze unieke, tiendaagse reis gaat naar de mooiste delen van Yorkshire. Vanuit ons hotel in Bradford maken wij kortere en langere ritten. We hebben enkele prachtige wandelingen uitgezet,  Haworth zowel voor hen die goed kunnen lopen als voor de deelnemers die kiezen voor een korte route. Vervolgens staat een bezoek aan het schilderachtige stadje Haworth op het programma, niet alleen bekend vanwege de zusterschrijfsters Brontë maar ook door het veelbewogen leven van William Grimshaw (1708-1763 ), vriend van de grote Engelse prediker George Whitefield. We staan stil bij deze opwekkingsprediker die zoveel heeft betekend voor dit gebied. Ook besteden wij aandacht aan William Wilberforce (1759-1833 ), de godvrezende parlementariër die zich jarenlang inzette voor de afschaffing van de slavernij. In Hull bezoeken wij het Wilberforce museum.

Onze gevarieerde reis wordt afgesloten met een bezoek aan de stad York zelf.

REISPROGRAMMA

Woensdag 18 juli

In de middag vertrekken we per touringcar vanuit de opstapplaatsen in Dordrecht, Utrecht, Gouda en Rotterdam in de richting van Europoort. Hier gaan we aan boord van de veerboot van P&O die ons naar Hull brengt. We gebruiken het diner aan boord en komen de volgende dag op Engelse bodem aan.

Donderdag 19 juli

In de vroege morgen zien wij de Engelse kust opdoemen. We gebruiken het ontbijt aan boord en gaan in Hull aan land. Via de kustroute gaan we richting Scarborough North York Moorsen vandaar volgen we de weg via Pickering en Helmsley aan de zuidkant van de North York Moors. We maken een tussenstop in Hutton-le-Hole waar we een korte wandeling maken. Dit sfeervolle plaatsje ligt aan de rand van de Moors; heel mooi is het om tijdens de wandeling het grasland over te zien gaan in heide. Daarna nemen we de hoofdweg naar het zuiden in de richting van Bradford om bij ons hotel aan te komen.Vrijdag 20 juli
Na het ontbijt gaan we richting Harrowgate, de stad van parken en bloemen, een overblijfsel uit de tijd dat deze wijd en zijd bekend stond als kuuroord. Vandaar rijden we naar Ripon en bezoeken daar vlakbij de Fountains Abbey. Dit is een van de mooiste en meest imposante abdijruïnes gelegen in een schitterend park. Op de terugweg stoppen we bij de Brimham Rocks in Summerbridge, een van de meest bizarre landschappen van Engeland. De rotsen hebben grillige vormen en spreken, opdoemend vanuit het heidelandschap, tot de fantasie. Met veel indrukken rijden we naar ons hotel.

Zaterdag 21 juli

Het gezellige stadje Haworth is het doel van onze ochtendtocht. Het ligt vlakbij Bradford, zodat we niet ver behoeven te rijden. We gaan de statige St. Michael and All Angels kerk in waar in de achttiende eeuw de stem van William Grimshaw tussen de gewelven weerklonk. Velen konden de kerk niet in en stonden buiten. Velen werden in het hart geraakt door zijn indringende prediking. Grimshaw was een ‘zoon des donders’, maar ook een ‘zoon der vertroosting’. Behalve de kerk bezoeken we enkele plaatsen die aan zijn leven herinneren.

Voor de liefhebbers van literatuur onder ons is er gelegenheid om het museum te bezoeken dat ter ere van de zusters Brontë is gesticht. Zij leefden een eeuw later dan Grimshaw en behoorden misschien wel tot de beroemdste literaire familie ter wereld. Yorkshire Dales

Na de lunch is er tijd voor een wandeling. Bij Malham in de Yorkshire Dales zijn geologische wonderen te zien, zoals de Malham Cove. We bezoeken enkele plekken die unieke kalksteenformaties vertonen. In een bos raken we onder de indruk van een flinke waterval en het snelstromende riviertje dat daaruit voortvloeit.


Zondag 22 juli
’s Morgens bezoeken we een kerkdienst in de Zion Evangelical Baptist Church in Ripon en in de namiddag verzorgt uw reisleider een leesdienst in het hotel.

 

Maandag 23 juli

Na het ontbijt is er gelegenheid om in het hotel te blijven of Bradford wat te verkennen. ’s Middags rijden we maar enkele kilometers. We bezoeken het victoriaanse arbeidersstadje Saltaire dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Titus Salt liet het voor 3000 werknemers van zijn textielfabriek aan de oever van de Aire bouwen. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan. We slenteren door de straten, bekijken winkeltjes en bezoeken eventueel de Salt Mill, een kunstzinnige fabriek. Na deze rustige dag wacht ons weer een heerlijk diner in ons hotel.

 

Dinsdag 24 juli

De reis gaat nu opnieuw naar de oostkust van Yorkshire. Vanuit Scarborough maken we een korte of lange wandeling in de richting van Robin’s Hood baai. De schitterende lange wandeling langs de zee die eindigt in een heel leuk plaatsje. Als we wat uitgerust zijn hebben we nog een flinke tocht voor de boeg om in ons hotel te komen.

Woensdag 25 juli

Vandaag blijven we in de buurt van Bradford. We maken een onstpannen rondrit door de Yorkshire Dalesnabijgelegen Yorkshire Dales. Hier en daar strekken we onze benen. Er zijn zoveel leuke dorpjes om even te parkeren, zoals Hawes, Aysgarth, Leyburn (waar de beroemde excentrieke theepotten worden gemaakt), Pateley Bridge (met de oudste snoepwinkel van Engeland, opgericht in 1827), Kettlewell en Grassington. We genieten van de met heideplanten bedekte heuvelrug en zien de vele riviertjes die hier ontspringen. ’s Avonds hebben we ons laatste diner in het hotel.

 

Donderdag 26 juli

We nemen afscheid van ons hotel in rijden dan in de richting van York. Ook voor de deelnemers die deze middeleeuwse stad wel meer hebben gezien, blijft een hernieuwd bezoek een feest. Na de kathedraal te hebben bekeken, is er volop gelegenheid om de winkelen Yorken/of nog meer bezienswaardigheden aan te doen. Een tocht over de stadsmuren is daarbij zeker aan te bevelen.

We wijden richting Hull, waar onze boot aankomt. Eerst bezoeken we het museum dat een visuele indruk geeft van de persoon en het leven van de grote filantroop William Wilberforce. Zijn boekje Practival View is voor velen tot eeuwige zegen geweest. Een goede afsluiting van onze afwisselende en fascinerende reis! We rijden daarop de veerboot op en genieten van het buffet diner. Daarna zoeken we onze hut op.

Vrijdag 27 juli

In de vroege morgen komen we in Europoort aan. We nemen afscheid van elkaar bij de verschillende stopplaatsen en dragen de herinneringen aan onze geslaagde reis met ons mee!

INLICHTINGEN EN RESERVERINGEN

Verdere informatie kunt u inwinnen bij de reisleider L.J. van Valen, Van Baerlestraat 86, 3314 BK Dordrecht. Telefoon 078 6144368; fax 078 6143871; e-mail mailto:ljvanvalen@solcon.nl

U kunt het inschrijfformulier naar de reisleider opsturen. Degenen die zich voor reservering opgaven, hebben voorrang. Overige formulieren worden op volgorde van binnenkomst of na telefonische opgave behandeld.

Wanneer u een rekening ontvangt, is dit een bewijs dat de reis doorgaat. Reisbescheiden ontvangt u ongeveer een week voordat de reis begint.

REISORGANISATIE

De technische organisatie is in handen van Verschoor Reizen in Hardinxveld-Giessendam.

OPSTAPPLAATSEN

Opstapplaatsen zijn in Dordrecht, Utrecht, Gouda en Rotterdam. Over de juiste tijd en plaats wordt u nog nader geïnformeerd.

REISVOORWAARDEN

Op deze reis zijn Algemene vervoer- en reisvoorwaarden van KNV/Busvervoer Nederland van toepassing. Een exemplaar hiervan wordt u desgewenst toegezonden. In verband met afwijkende annuleringsvoorwaarden bij de boot en het hotel, geldt in afwijking van artikel 5.2 c 75% annuleringskosten (tussen 28 en 5 dagen voor vertrek)en 5.2.d een percentage van 100% (vanaf 5 dagen voor vertrek tot aan vertrek).

TARIEVEN

De reissom bedraagt 935,00 EURO bij minimaal 35 deelnemers.

INBEGREPEN IN DE REISSOM

-Kosten van de overtocht, incl. overnachting Europoort-Hull v.v. inclusief diner en ontbijt.

-Zeven overnachtingen in driesterren hotels in Bradford, op basis van halfpension (zondag lunchpakket)

-Vervoer per luxe, ruime touringcar met bar, toilet en airconditioning

NIET INBEGREPEN IN DE REISSOM

-Toeslag eenpersoonskamer in hotels van 210,00 EURO (8 kamers maximaal). Wanneer op 30 dg vóór vertrek geen kamergenoot beschikbaar is, wordt toeslag eenpersoonskamer berekend.

-Toeslag eenpersoonshut veerboot Hull van 75,00 EURO

-Annuleringsverzekering, 4,5 % van de reissom.

-Reisverzekering, 1,35 EURO per dag (10 dagen)

-Poliskosten 5,50 EURO per polis.

-Kosten van lunches, koffie e.d. onderweg.

-Entreegelden en kosten attracties

 

RESERVERING HOTELS

Wij zullen uw reservering zo snel mogelijk doorgeven, met het voorbehoud dat bij beschikbaarheid van kamers incidenteel problemen kunnen ontstaan. Wanneer u niets verneemt, is uw reservering geaccepteerd.

Dordrecht, december 2006
L.J. van Valen
 INSCHRIJFFORMULIER
Dhr. Mevr. Mej.
Achternaam *
Voorletter(s) *
Naam op paspoort *
Adres *
Postcode *
Woonplaats *
Telefoon *
Geboortedatum *
Email *
Reisgenoot:
Achternaam
Voorletter(s)
Naam op paspoort
Adres
Postcode
Woonplaats
Telefoon
Geboortedatum
Email
Kamerindeling
1 persoonskamer
2 persoonskamer
3 persoonskamer
meerprijs 1 pers. 210 Euro
Samen met
1 Persoonshut veerboot (meerprijs 75 Euro
Ja
Reisverzekering
Ja Neen
Annuleringsverzekering
Ja Neen
Opmerkingen
 
Copyright L.J. van Valen | Sitemap | Realisatie iMension